graham binnington architects
  • New Dwelling
  • Lund, East Yorkshire
  • Stage 3: Developed design

We were asked by the client to look at the possibility of designing a building with a more contemporary appearance, both inside and out, in a village consisting of mostly traditional looking dwellings. With a constrained budget, the property would have to work extremely hard in order to feel larger than its modest size, but with a striking appearance that would give some architectural interest to the surroundings.

Designed to resemble the barn structures around the surrounding fields, the dwelling features a pitched roof and first floor clad in dark, vertical timber, giving the impression of a typical barn cladding. Sat on a solid, grey brick base, the first floor was ‘slid’ over the ground floor in order to create a covered entrance area and a balcony off the first floor sitting room, taking advantage of the views east over the East Yorkshire countryside and the beautiful sunrises. The flat roof over the single storey element was to be covered with a green roof, and extra deep window sills allowed for the client’s wishes to be able to sit in the window and look out over the scenery. As much natural light as possible is brought into the internal spaces, flooding the first floor vaulted ceilings with playful shadows.

previous project
all projects
next project