graham binnington architects
  • New Dwelling
  • Hull
  • Stage 3: Planning - Approved

The brief for this project was to create a contemporary dwelling that made the most of the small site. Previous proposals for the site had involved a house being designed in the centre of the site which led to little to no enjoyable outdoor space, leaving the site with a driveway to the front; a long, thin, overshadowed garden to the rear; and unusable slivers of land to either side.

We decided to orientate the dwelling to give the limited outdoor spaces maximum sunlight, situating the house on the Northern boundary. A canopy has been utilised around the living areas to reduce solar gain in the summer months and this has been elongated at the back of the house to allow a covered outdoor seating area.

The design provides ample space at first floor for four double bedrooms - two of which are ensuite - and a family bathroom. The master suite has its own personal balcony with views into the courtyard.

Using a flowing and open ground floor plan allowed the entire ground floor to respond to the courtyard and maximise the potential for indoor/outdoor living. However, we also used pocket door systems to so that, if desired, more enclosed intimate spaces could be created. To promote privacy a single storey leg was added to enclose the courtyard which incorporates a garden/hobby room and garage. This also increases the security of the site.