Sedum House

  • Residential
  • Hornsea, East Yorkshire
  • Work Stage 5 - Construction
The client approached GBA hoping to gain approval for a new detached dwelling in a garden of an existing dwelling. The site overlooks Hornsea Mere and lies within the Hornsea Conservation area. The primary driver for the design development was creating a first floor living space with views over the Mere.
  • Initial Submission
  • Refused Submission
  • Approved Submission

    The early design development of the project highlighted that the specific accommodation that was required by the client was leading to a house that may be quite large for the plot. Due to the orientation of the site the most advantageous location for the house was along the northern boundary. However, the existing dwelling to the north meant that this was problematic.

  • Through consultation with the planners and the client, and some compromises, a successful solution was found and led to a mostly single storey dwelling with a modest two storey section at the east of the site. The first floor of the dwelling is offset away from the northern boundary to negate any effect on the amenity of the dwelling to the north.

  • Existing Site Plan
  • Proposed Site Plan
  • Proposed Ground Floor Plan

    At ground floor there are two further bedrooms in the two-storey area and a single storey living space that stretches along the north of the site providing a spacious kitchen/living area with a separate dining area; a utility space and an office. All of the ground floor areas have been focused on the external areas with the main living space being set around the main garden area and the dining room projection creating a smaller courtyard area off the office. The northern wall of the dwelling has been extended through to the west of the site to create a private walled garden with a garage and drive at the entrance to the site.

  • Proposed First Floor Plan

    The layout provides a master suite and living room at first floor, both of which will benefit from views over the Mere and the wider countryside. The single storey flat roofs will be finished with a sedum blanket to add interest to views both from within the dwelling and from neighbouring properties.

  • South Elevation
  • North Elevation
  • West Elevation
  • East Elevation
  • Detailed Section
We are currently in final tender negotiations with work due to start on site in winter 2019.