graham binnington architects
  • Replacement Dwelling
  • East Yorkshire
  • Stage 3: Planning – Approved

Situated in a beautiful rural setting on the edge of a farm, the site currently hosts a small workers’ cottage. We were asked to design a new dwelling for the site which would make the most of the views over the open countryside to the North, East and West and could benefit from the existing woodland on the south of the site.

We have created a modest new house with three bedrooms. Two of these are situated on the ground floor and share a shower room with the Master Suite being the only accommodation at first floor. The Master suite has a balcony with views to the open countryside beyond.

The large mezzanine landing has enough room to be an office and enjoys views through the glazed living area gable and down into the double height Kitchen/Living/Dining Area. The mezzanine also obscures the view of the double height space when you enter through the front door meaning you do not experience the full effect of the space until you walk up the stairs, or until you pass under the mezzanine in to the double height space, adding a sense of drama.

The open plan living space offers flexible modern living with large sliding glass doors to either side allowing the space to be opened up to the countryside around.