graham binnington architects
  • Extension & Remodel
  • Beverley, East Yorkshire
  • Stage 7: Complete

Our client came to us with a brief to turn a 1970's detached dwelling into a contemporary modern home for him and his family. The existing property had three ample bedrooms and a small fourth bedroom. But with a rapidly growing family our client required 5 bedrooms, preferably doubles. They also required more living space and an area where they could relax as a family that was away from the children's play areas.

Before

We achieved this by demolishing the existing flat roof garage that encroached into the garden and extending off the side of the existing house. This provided us with an integral garage at ground floor and gave more space in the garden. At first floor it allowed us enough space to reorganise the bedrooms and create four large double bedrooms and two family bathrooms. The Master Bedroom also now benefits from an ensuite bathroom and dressing room. It also provided enough space in the loft to create a further bedroom.

Before

After

The space created inside formed a new, vast living area where the family can enjoy cooking, eating, and lounging both indoors and outside, taking in the views to the end of the garden. The client requested that there be lots of light in the space, and this is achieved through the use of the monopitched roof that lets light penetrate deeper into the property, and the clever use of roof lights and strip glazing.

Further to the accommodation created above the ground floor was significantly reorganised. A further single storey, lean to extension was added to the rear of the house to extend the Kitchen and create a large Kitchen/Diner with a new utility at the rear of the new garage extension. This then flowed into a play and day room for the children where the dining room used to be. This reorganisation of space at the rear meant that the family's social spaces responded via bifold and patio doors to the garden and also allowed the existing living room to become a more calming toy-free space.

The rear elevation uses long lengths of glazed doors and roof lights the keep the elevation feeling as light weight as possible and allowing the social spaces to flow into the garden.

Before

The existing house was aesthetically dated, but well proportioned. We tied in the new extensions by using a mixture of render and timber weather boarding to unify the façades. An aluminium clad canopy running above the garage door and newly glazed entrance hall breaks the façade and adds visual interest. Some elements of the existing architecture were retained as a nod to the past with the buff brick side elevations framing the house and the decorative brick extrusions in the gable breaking through the render.

Elevations Before

Elevations After

Plans Before

Plans After

Site Plan Before

Site Plan After